Сред най-тачените гробове в църквата Св. Богородица“ в Бачковския манастир е

...
Сред най-тачените гробове в църквата Св. Богородица“ в Бачковския манастир е
Коментари Харесай

На този ден се простихме с патриарх Кирил - спасител на...

Сред най-тачените гробове в църквата „ Св. Богородица “ в Бачковския манастир е този на патриарх Кирил, от чиято гибел се навършват 47 година Наричат Кирил Първи избавител на пловдивските евреи. 

Кирил Първи е върховен български православен свещеник, историк, учен, лекар по богословие, публичен активист, Пловдивски митрополит и пръв патриарх на БПЦ след възобновяване на патриаршеския  статут през 1953 година В историята остава като избавител на евреите.   

Кирил с мирско име Константин Константинов е наследник на преселници от Албания. Като студент по богословие в София е преследван поради убежденията си на анархо-комунист. Продължава образованието си в Белград, Загреб и Украйна.
Специализира философия в Берлин при проф. Адолф Харнак. 
Замонашва се като студент.  Ръкоположен е за Стобийски свещеник, назначен е за основен секретар на Светия синод. На 15 май 1938 година е определен за Пловдивски митрополит. 

През 1943 година дръзва да се опълчи на управляващите, с цел да избави квалифицираните за депортиране в лагерите на гибелта пловдивски евреи. Митрополит Кирил поема събраните за депортиране евреи под своя протекция и декларира, че в случай че ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. За това си дело през 2000 година е провъзгласен от организацията „ Яд Вашем “ за „ праведник на народите “, а наследниците му получават специфична благодарствена грамота и почетен орден.

След 9 септември 1944 година е задържан по лъжливи обвинявания и лежи няколко месеца в пандиза, само че не е наказан. През 1948 година Кирил управлява делегацията на БПЦ на Междуправославната конференция в Москва, на която е наказан икуменизмът и политиката на Ватикана.

На 10 май 1953 година е определен за пръв патриарх на възобновената Българска патриаршия.  През 1961 година патриарх Кирил взема решение Българската черква да влезе в икуменическия Световен съвет на църквите. На 18 юли 1968 година Светият синод отпред с патриарх Кирил афишира решението си за промяна на Юлианския църковен календар с Новоюлиански календар.

Патриарх Кирил е лекар хонорис идея на Софийската, Московската и Санктпетербургската духовна академия. Член на Световния съвет на мира.

Текст под фотография:

През май 1953 година Пловдив посреща с цветя новоизбрания патриарх Кирил
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР